LESZ-E ELÉG ÖNKÉNTES?- PODCAST

2023.09.28

Már hallgatható az a harmadik podcast, amely azon a panelbeszélgetésen hangzott el, amit a Milton Friedman Egyetem – Önkéntes Szemle  2023. április 19.-én megszervezett, "Kihívások és lehetőségek - a hazai önkéntes szektor helyzete a Covid-19 járvány és egy gazdasági válság elején" címmel.

A COVID-19 járvány idején készült 2020. évi nonprofit statisztikai adatok szerint az önkéntesek száma 15 százalékkal csökkent, ugyanakkor az általuk ledolgozott munkaórák csak 9 százalékkal, tehát a kevesebb önkéntes nagyobb munkaidőráfordítással tudta szinten tartani szervezeteinek működtetését, illetve missziójának teljesítését és programjainak megvalósítását. Az önkéntesség alapvetően időadomány és a statisztikai adatok egyrészt azt mutatják, hogy gazdasági válság idején (lásd a korábbi, 2008-as pénzügyi-gazdasági válságot) csökken az önkéntesek száma. Másrészt a kutatások azt is feltárták, hogy gazdasági válság idején az állam, az önkormányzatok előszeretettel hárítják rá az önkénteseket is foglalkoztató civil-nonprofit szervezetekre a jelentkező társadalmi problémák kijavítását, netán megoldását. Jól érzékelhető, tehát, hogy szolgáltatásokat nyújtó civil-nonprofit szervezetek egyfajta harapófogóhelyzetbe kerülnek. A fő kérdés az, hogy perspektivikusan a civil-nonprofit szervezetek hogyan érzékelik ezt a harapófogóhelyzetet és milyen önkéntesmenedzsmenti megoldásokat tudnak foganatosítani a válság átvészelésére.

A panelbeszélgetést Dr. Dorner László vezette, a  résztvevők megszólalási sorrendben:Le Kim Evelin (Indahouse Hungary), Karagich Bálint (Hungarian Youth Association), Nagy Zoltán (Mendékház Alapítvány), László Miklós (FIRE Pécsvárad) . 

A podcast a helyszíni felvétel volt, vágási munkálatait az OHM Stúdió készítette, amit közösségi adományozásból finanszíroztunk. Ezúton is köszönjük adományozóink támogatását!