30 perc

az önkéntességről

Podcastok

Ha Ön már önkéntes, vagy önkéntesekkel foglalkozik egy szervezetnél, vagy még csak tervezi, hogy kipróbálná magát önkéntesként, hallgasson minket!

Ez a műsor Önöknek, Önökről szól!

Az egyes adásokban az Önkéntes Szemlében megjelenő tanulmányok alapján olyan gyakorlati, elméleti szakemberekkel, önkéntesekkel fogok beszélgetni, akik mindennapi munkájuk, önkéntességük révén alakítják, formálják a hazai önkéntes szektort.

És olyan kérdésekről, válaszokról, kihívásokról és megoldásokról lesz szó, amelyek reményeink szerint a már önkéntes munkát végzők, vagy az önkéntességgel foglalkozó szakemberek, de a jövőbeni önkéntesek számára is hasznos információkat, ismereteket nyújtanak.

Mert önkéntesnek lenni tényleg jó!

Minden, amit a statisztikai adatokból tudni lehet a magyar önkéntesekről.Magyarországon minden negyedik felnőtt végez önkéntes munkát. Kik ők? Mit csinálnak és milyen rendszerességgel?

Beszélgetés Gyorgyovich Miklós szociológussal, a Századvég kutatási igazgatóhelyettesével az "Önkéntesség Magyarországon 2018" kutatásvezetőjével

Miként indul egy informális szerveződés? Hogyan lesz egy álomból valóság és egy olyan szervezet, amely 2021-re 5 városban, 17 kórházi egységben 153 fővel működik.

Vendég: Forgács-Fábián Sára közgazdász, az Amigos Alapítvány megálmodója és vezetője.

Milyen a magyar önkéntesség gazdasági ereje? 2020-ban - a COVID-19 járvány első évében - 311 ezer önkéntes 21 ezer főállású munkáját "helyettesítette", ami 83 milliárd Ft-ot megtakarítást jelentett az őket foglalkoztató civil- nonprofit szervezeteknek.

Vendég: Sebestény István közgazdász - szociológus, vezető főtanácsos (Központi Statisztikai Hivatal)

4. PODCAST témája: INGYEN MUNKAERŐ-E AZ ÖNKÉNTES?

Milyen jelenségek indokolják a kérdés felvetését a gyakorlat szempontjából, illetve milyen módszerek állnak rendelkezésre a kérdés vizsgálatára? Az önkéntes programoknak vannak olyan rejtett, főként materiális költségei, amelyek egyrészt szervezeti kiadásokként jelennek meg, másrészt olyanok, amelyeket kvázi adományként kapják, és ezeket nem is "árazzák" be.

Vendégek: Nagy Réka és Perpék Éva az Önkétes Szemle szerkesztőségének tagjai

5. PODCAST témája: MENNYIBE KERÜL AZ ÖNKÉNTES?

Milyen effektív kiadást jelenthet egy szervezet számára az önkéntesek foglalkoztatása, a 2005. évi - többször módosított - LXXXVIII. törvény alapján? Mit jelent az ingyenes jogviszony és az ellenszolgáltatás fogalma?

Vendég: Junkertné dr. Szűcs Zsuzsanna, igazságügyi adó- és járulékszakértő, az Önadózó lap főszerkesztője

6. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG A BETHESDA GYERMEKKÓRHÁZBAN

A Bethesda Gyermekkórház, amelyet 1992-ben hívtak létre, az első, a Református Egyház által alapított kórház volt a rendszerváltozás után Magyarországon. A kórház vezetősége nagyon korán felismerte, hogy az önkéntesség milyen fontos kisegítő szolgálata a kórházi munkának. Mit csinál egy kórházi önkéntes? Mi a helye az önkéntességnek egy kórházi struktúrában?

Vendég: Reményi Imre mentálhiginés szakember, önkéntes koordinátor, Bethesda Gyermekkórház

7. PODCAST témája: VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉG MAGYARORSZÁGON

Magyarországon vállalati önkéntességről a 2000-es évek közepe óta beszélhetünk. Mit nevezünk vállalati önkéntességnek és mi a viszonya a társadalmi felelősségvállaláshoz és a társadalmi befektetésekhez? Mi jellemzi a hazai vállalati önkéntességet az Effekteam Egyesület felmérései szerint?

Vendég: dr. Molnár Klára jogász az Effekteam Egyesület igazgatója

8. PODCAST témája: ÖNKÉNTESEK A MENEKÜLTEK MEGSEGÍTÉSÉBEN - KÜLÖNKIADÁS

Magyarországon egy emberként mozdultak meg a segítők és a humanitárius szervezetek az orosz-ukrán háború menekültjeinek fogadására, ellátására. A sok ezer spontán, alulról szerveződő önkéntes kezdeményezések közül három önkéntesről lesz szó, akik vagy a harcvonalban a határmentén, vagy pedig az ország belsejében fogadják és segítik a maguk lehetőségei szerint a hontalanná váló menekülteket.

Vendégek: Daróczi Gáborné Barabás község, Porzsolt Eszter önkéntes, Hajniss Nikoletta a Gödi Anyák Angyalai képviselője

9. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG A VÖRÖSKERESZTNÉL A COVID-19 JÁRVÁNY ÓTA?

Milyen kihívások elé állította a Covid-19 járvány a Vöröskeresztet? Milyen gyors és rugalmas válaszokat tudott adni erre egy hierarchizált szervezet?

Vendég: Horváth Péter Zsolt, a Vöröskereszt budapesti igazgatóhelyettese

10. PODCAST témája: MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLTÁK AZ ÖNKÉNTES VÉRADÁST A COVID-19-JÁRVÁNY IDEJÉN?

Általános tapasztalat volt, hogy pandémia ideje alatt világszerte lecsökkent a véradók száma, noha nem alakult ki a vérellátás biztonságát veszélyeztető helyzet. Mi motiválta az önkéntes véradókat a járvány alatti véradásra? A szakirodalmi adatok szerint a további véradásra való visszatérési szándék szoros összefüggésben állt a véradással való általános elégedettséggel és a véradás alatti biztonságérzettel. Hogy befolyásolta ezt a COVID-19-járvány? 

Vendégek: Dorner László az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa, aki maga is 42szeres véradó, és az Önkéntes Szemle 2022. évi 1. számában a témáról írt részletes elemző tanulmányt, és Tarján Gergely 46szoros véradó, és egyébként szociológus, és jelenleg adatelemzéssel foglalkozik, és akit azért hívtunk meg, hogy gyakorlati nézőponttal gazdagítsa a tanulmányban leírtakat.

11. PODCAST témája: KARITÁSZ ÖNKÉNTESEK AZ UKRÁN-MAGYAR HATÁRON

Milyen kihívásokat és feladatokat jelent a menekültek ellátása a karitatív-humanitárius szervezetek számára? Hogyan készült fel erre a Magyar Katolikus Karitász? 2022. március 24.-én, amikor a felvétel készült, éppen egy hónapja kezdődött el az orosz-ukrán háború. Ebben az adásban tehát már a szervezeti önkéntesség oldaláról mutatjuk be azokat a feladatokat, kihívásokat, amelyek a menekültek ellátásában felmerülnek.

Vendég: Zagyva Richárd a Magyar Katolikus Karitász igazgatóhelyettese

12. PODCAST témája: HUMANITÁRIUS ÖNKÉNTESSÉG HÁBORÚ IDEJÉN

Mi a humanitárius segítségnyújtás általában és mit jelent most az orosz-ukrán háború idején? Milyen önkéntes feladatok vannak egy humanitárius segélyszervezetnél? A felvétel készítésének napján, 2022. március 24.-én éppen egy hónapja kezdődött el az orosz-ukrán háború. A március 5.i kormányzati tájékoztató szerint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a határ ukrán oldalán lát el segélyszervezeti és humanitárius feladatokat. Hogyan szervezi ezt meg az Ökumenikus Segélyszervezet a határ túloldalán?

Vendég: Gáncs Kristóf az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója

13. PODCAST témája: BUDAPEST100 - AZ EPIZODIKUS ÖNKÉNTESSÉG EREJE

A Budapest100 az egyik legsikeresebb építészeti- kulturális fesztivál, amely a közösségek és a város ünnepe. Tizenegy évvel ezelőtt indult az OSA Archívum és a KÉK - a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére a Budapest 100 építészeti- és kulturális fesztivál. Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a résztvevő intézmények képviselőinek segítségével. Kik az önkéntesei a Budapest100 programjainak? Hogyan lesz valaki a Budapest100 önkéntese, és milyen szakaszai vannak az önkéntességnek a jelentkezéstől az eseményig?

Vendégek: Szőke Tímea a Budapest100 projektvezetője, valamint egy volt és jelenlegi önkéntes: Halasi Dóra és Bagoly Gábor.

14. PODCAST témája: ÖNKÉNTES-KOORDINÁTORI ÉS ORVOSI MUNKA A MENEKÜLTEK MEGSEGÍTÉSÉBEN

 Milyen kihívásokat és feladatokat jelent a menekültek ellátása az önkénteseknek? Hogyan készült fel erre a Vöröskereszt? A személyes történeteken keresztül beszélgetünk arról is, hogy miként lesz az önkéntességből karrier, illetve hogyan lesz valaki önkéntes orvos a Vöröskeresztnél? Milyen feladatokat lát el egy önkéntes orvos a menekültek megsegítésében?

Vendégek: Ipolyi Dóra a Vöröskereszt önkéntes menedzsment szakmai vezetője és Dr. Lestár Boglárka önkéntes orvos

15. PODCAST témája: NYÁR+FESZTIVÁLOK+ÖNKÉNTESSÉG

Két év kihagyás után az idei nyár ismét a fesztiváloké. Közel 2000 fiatalnak a fesztiválok nem csak szórakozást, hanem az önkéntesség terepét is jelentik. Kik a fesztivál önkéntesek? Mit csinálnak és milyen szervezeti keretek között végzik ezt a sajátos önkéntes tevékenységet? 

Vendégek: Nagy Réka a Fesztivál Önkéntesközpont vezetője, Csordás Lilla és Szabó Boglárka önkéntes-koordinátorok

16. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG KÜLFÖLDÖN - JELENTKEZÉS ÉS TAPSZTALATOK

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány 2003 óta több száz magyar fiatal külföldi önkéntességét, nemzetközi szolidaritási projektben való részvételét segítette elő. Hogyan lehet valaki önkéntes külföldön? Mit adnak önkéntességükkel ezek a fiatalok a külföldi fogadó szervezeteknek? Mit kapnak a külföldi önkéntességgel a résztvevők ? Az ESC (European Solidarity Corps - European Voluntary Services) önkéntesség az Európai Bizottság programja, amelyben a 18-30 éves fiatalok szervezetten, biztonságos körülmények között 2-12 hónapot tudnak eltölteni egy európai ország civil, nonprofit vagy közigazgatási szervezeténél.

Vendégek: Rajeczky Zsuzsanna önkéntes-koordinátorr és Fülöp Annával, aki az elmúlt évben volt önkéntes Ausztriában.