30 perc

az önkéntességről

Podcastok

Ha Ön már önkéntes, vagy önkéntesekkel foglalkozik egy szervezetnél, vagy még csak tervezi, hogy kipróbálná magát önkéntesként, hallgasson minket!

Ez a műsor Önöknek, Önökről szól!

Az egyes adásokban az Önkéntes Szemlében megjelenő tanulmányok alapján olyan gyakorlati, elméleti szakemberekkel, önkéntesekkel fogok beszélgetni, akik mindennapi munkájuk, önkéntességük révén alakítják, formálják a hazai önkéntes szektort.

És olyan kérdésekről, válaszokról, kihívásokról és megoldásokról lesz szó, amelyek reményeink szerint a már önkéntes munkát végzők, vagy az önkéntességgel foglalkozó szakemberek, de a jövőbeni önkéntesek számára is hasznos információkat, ismereteket nyújtanak.

Mert önkéntesnek lenni tényleg jó!

Minden, amit a statisztikai adatokból tudni lehet a magyar önkéntesekről.Magyarországon minden negyedik felnőtt végez önkéntes munkát. Kik ők? Mit csinálnak és milyen rendszerességgel?

Beszélgetés Gyorgyovich Miklós szociológussal, a Századvég kutatási igazgatóhelyettesével az "Önkéntesség Magyarországon 2018" kutatásvezetőjével

Miként indul egy informális szerveződés? Hogyan lesz egy álomból valóság és egy olyan szervezet, amely 2021-re 5 városban, 17 kórházi egységben 153 fővel működik.

Vendég: Forgács-Fábián Sára közgazdász, az Amigos Alapítvány megálmodója és vezetője.

Milyen a magyar önkéntesség gazdasági ereje? 2020-ban - a COVID-19 járvány első évében - 311 ezer önkéntes 21 ezer főállású munkáját "helyettesítette", ami 83 milliárd Ft-ot megtakarítást jelentett az őket foglalkoztató civil- nonprofit szervezeteknek.

Vendég: Sebestény István közgazdász - szociológus, vezető főtanácsos (Központi Statisztikai Hivatal)

4. PODCAST témája: INGYEN MUNKAERŐ-E AZ ÖNKÉNTES?

Milyen jelenségek indokolják a kérdés felvetését a gyakorlat szempontjából, illetve milyen módszerek állnak rendelkezésre a kérdés vizsgálatára? Az önkéntes programoknak vannak olyan rejtett, főként materiális költségei, amelyek egyrészt szervezeti kiadásokként jelennek meg, másrészt olyanok, amelyeket kvázi adományként kapják, és ezeket nem is "árazzák" be.

Vendégek: Nagy Réka és Perpék Éva az Önkétes Szemle szerkesztőségének tagjai

5. PODCAST témája: MENNYIBE KERÜL AZ ÖNKÉNTES?

Milyen effektív kiadást jelenthet egy szervezet számára az önkéntesek foglalkoztatása, a 2005. évi - többször módosított - LXXXVIII. törvény alapján? Mit jelent az ingyenes jogviszony és az ellenszolgáltatás fogalma?

Vendég: Junkertné dr. Szűcs Zsuzsanna, igazságügyi adó- és járulékszakértő, az Önadózó lap főszerkesztője

6. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG A BETHESDA GYERMEKKÓRHÁZBAN

A Bethesda Gyermekkórház, amelyet 1992-ben hívtak létre, az első, a Református Egyház által alapított kórház volt a rendszerváltozás után Magyarországon. A kórház vezetősége nagyon korán felismerte, hogy az önkéntesség milyen fontos kisegítő szolgálata a kórházi munkának. Mit csinál egy kórházi önkéntes? Mi a helye az önkéntességnek egy kórházi struktúrában?

Vendég: Reményi Imre mentálhiginés szakember, önkéntes koordinátor, Bethesda Gyermekkórház

7. PODCAST témája: VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉG MAGYARORSZÁGON

Magyarországon vállalati önkéntességről a 2000-es évek közepe óta beszélhetünk. Mit nevezünk vállalati önkéntességnek és mi a viszonya a társadalmi felelősségvállaláshoz és a társadalmi befektetésekhez? Mi jellemzi a hazai vállalati önkéntességet az Effekteam Egyesület felmérései szerint?

Vendég: dr. Molnár Klára jogász az Effekteam Egyesület igazgatója

8. PODCAST témája: ÖNKÉNTESEK A MENEKÜLTEK MEGSEGÍTÉSÉBEN - KÜLÖNKIADÁS

Magyarországon egy emberként mozdultak meg a segítők és a humanitárius szervezetek az orosz-ukrán háború menekültjeinek fogadására, ellátására. A sok ezer spontán, alulról szerveződő önkéntes kezdeményezések közül három önkéntesről lesz szó, akik vagy a harcvonalban a határmentén, vagy pedig az ország belsejében fogadják és segítik a maguk lehetőségei szerint a hontalanná váló menekülteket.

Vendégek: Daróczi Gáborné Barabás község, Porzsolt Eszter önkéntes, Hajniss Nikoletta a Gödi Anyák Angyalai képviselője

9. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG A VÖRÖSKERESZTNÉL A COVID-19 JÁRVÁNY ÓTA?

Milyen kihívások elé állította a Covid-19 járvány a Vöröskeresztet? Milyen gyors és rugalmas válaszokat tudott adni erre egy hierarchizált szervezet?

Vendég: Horváth Péter Zsolt, a Vöröskereszt budapesti igazgatóhelyettese